Wat is 2CV CROSS??
De 2CV CROSS was in de jaren '70 razend populair in Frankrijk. In vervolg daarop heeft CitroŽn Nederland dit, in samenwerking met de Nederlandse CitroŽn dealers, in Nederland opgezet. In die beginjaren waren er meer dan honderd rijders en vulde het 2CV CROSS programma een hele dag.

 

In de jaren '80 stopten veel dealers met rijden maar in plaats daarvan kwamen allerlei "amateurs". Er werd meer op rallycross- en speedwaycircuits gereden en wat minder op autocrossterreinen. Verder werden de wedstrijden opgenomen in een wedstrijdprogramma met alle rallycrossklasses. Daardoor heeft de 2CV CROSS zich ontwikkeld van een bijzonder soort autocross naar een echte snelheids autosport.

 

Het is ongelooflijk, maar je staat er versteld van wat allemaal met een eend kan!!! Voor de coureur is het de spanning en inspanning, maar veel belangrijker is de ontspanning die de 2CV CROSS levert. Voor het publiek is het de sensatie van 10 tot 15 eenden die tegelijk van start gaan en allemaal het eerst door de bocht te komen. Natuurlijk worden er ook wel eens wat kapriolen uitgehaald en soms lukt het om zelfs met een eend over de kop te slaan.

 

ORGANISATIE.
De Nederlandse 2CV CROSS  Vereniging is gebonden aan een reglement dat voor Nederland gecontroleerd wordt door de KNAF. Elke rijder dient dan ook in het bezit van een nationale rallycross licentie te zijn. Tevens is men hierdoor tijdens een wedstrijd meteen verzekerd.

 

De "Nederlandse 2CV CROSS vereniging" zorgt voor de coŲrdinatie tussen rijders en KNAF. Tevens heeft men een website met daarin raceverslagen, uitslagen, technische mededelingen en overige informatie. De wedstrijdorganisatie is natuurlijk de hoofdtaak van deze vereniging.

 

VEILIGHEID.
De veiligheid staat ook in de 2CV CROSS voorop. Al het mogelijke wordt gedaan om zowel de rijders als publiek te beschermen tegen de diverse gevaren. Daarom moeten alle eenden zijn voorzien van veiligheidskooi, hoofdstroomgenerator en vierpunts veiligheidsgordel. De rijders dragen een helm, brandvrije overall, muts en handschoenen. Een koprol of crash levert zelden of nooit enige blessure op.

 

TECHNISCHE EISEN.
De 2CV CROSS is een standaard klasse, daarom moeten de motor en de versnellingsbak origineel uit de types 2CV, Dyane, Mťhari, Ami of besteleend komen. Snelheid verhogende aanpassingen aan de motor zijn niet toegestaan. Zeker belangrijk is de keuze van de versnellingsbak. Binnen de genoemde types zijn bijna tien verschillende tandwielverhoudingen beschikbaar. Daarnaast is het heel belangrijk de wegligging zodanig aan te passen, dat de auto van een deinende en waggelende eend is veranderd in een stug verende race-eend. Maar ook geldt dat dit met originele onderdelen moet gebeuren. Verder is het heel belangrijk er voor te zorgen dat alles goed en zuiver is afgesteld, want bij een auto met zo weinig vermogen telt elke PK mee.

 

Verstevigingen aan het onderstel zijn toegestaan. Het is daarbij de kunst om met een minimum aan gewichtsvermeerdering de wagen zodanig te verstevigen, dat niet na de eerste crash weer een hele nieuwe moet worden gebouwd. Een goed geprepareerde cross eend blijkt meerdere seizoenen mee te gaan. De volledige eisen staan in het Algemeen, Technisch en Bijzonder reglement. De controle op de crossers wordt gedaan door technische commissie benoemd tijdens de jaarvergadering.

 

WAAR EN HOE WORDT ER GEREDEN?
Het seizoen loopt meestal van begin Maart tot half oktober en de wedstrijden worden meestal op zondag verreden. Er wordt oa gereden op bij de KNAF aangesloten en goedgekeurde circuits, en een 2tal circuits in BelgiŽ Hierbij wordt geprobeerd een gevarieerd programma op te zetten. Zo hebben we een paar keer tussen de truckraces door op Zantvoort gereden en deden in 1991 acht 2CV CROSS eenden mee met het Autosportgala van Veronica TV in het Ahoy sportpaleis in Rotterdam. In februari 1999 tijdens het indoor Autosportgala in het Thialf Heerenveen waren de 2CV CROSS eenden natuurlijk ook van de partij. De afgelopen jaren reden we indoor-demonstratie wedstrijden tijdens de beurs "Speed & Design" in Utrecht.en in de Groenenoordhallen te Leiden & tijdens de monsterjam in het gelredome in Arnhem.

 

Het wedstrijdprogramma bestaat uit rallycross wedstrijden op het Eurocircuit        in Valkenswaard (Nederland)  het Glosso circuit in Arendonk (BelgiŽ) en Duivelsberg circuit in Maasmechelen, Verder word er ooit voor de variatie een autocross wedstrijd gereden. De agenda kunt u elders bekijken op onze website.

 

Per racedag worden, verspreid over het autosportprogramma van het circuit, 1 training en vier manches verreden. Het aantal te rijden ronden ligt tussen de vier en zes ronden. Alle eenden gaan tegelijk van start. Op het Eurocircuit is een regel dat er maar met maximaal 15 eenden tegelijk mag worden gestart. De startposities worden door loting bepaald, waardoor voor alle rijders de winstkansen per dag gelijk zijn. Voor het publiek is het elke keer weer een fraai gezicht hoe deze hele meute na de start door de eerste bocht komt. Voor de rijder is het zaak om door stuurmanskunst , inzicht en een dosis geluk het snelst en zonder brokken die eerste bocht door te komen.

 

Alle rijd(st)ers doen voor hun plezier mee en er staan geen grote geldbedragen op het spel. Daarom zie je na de race de grootste rivalen aan elkaars auto sleutelen om schade te herstellen of nog enige technische verbeteringen aan te brengen. De kameraadschap die soms in veel autosportklasse`s ontbreekt is onder de 2CV CROSS rijders gelukkig nog volop aanwezig. Per seizoen word er gereden voor het Nederlands kampioenschap. In tegenstelling tot de meeste andere autosportklasse`s, waarin allen de finale telt, levert bij elke gereden manche punten op. Daarnaast wordt aan de hand van de op een wedstrijddag behaalde punten het dag klassement berekend, waarmee meestal drie fraaie bekers te verdienen zijn. Verder is er aan het eind van het jaar een wisselbeker beschikbaar voor de kampioen en voor alle rijders een beker verdeelt qua stand in algemeen punten klassement.

 

 

 

WAT KOST HET?
De 2CV-klasse is opgezet als een "super-low-budget-klasse". Dit betekent dat de kosten laag dienen te blijven, om een zo groot mogelijk publiek voor deze unieke sport te bereiken. Omdat het een standaard klasse is, hoeft er geen grof geld aan speciale onderdelen en tuning uitgegeven te worden.

 

Maar het geld blijft een belangrijke vraag. Niemand kan precies zeggen hoeveel het kost, maar zeker is dat je eigen vindingrijkheid erg kostenbesparend werkt. Geen van de rijders is direct aan de start verschenen met een auto zo uit de showroom. Integendeel, de sloperij lijkt een ideale plaats om de basis te leggen voor deze hobby. Je kunt het zelf zo duur maken als je wilt; zo rijdt de een met een spiksplinternieuwe motor, maar gaat een ander met een sloopmotor van 20 EURO net zo hard. Uiteraard is het wel van belang iets van het sleutelen aan auto's en in het bijzonder aan de eend af te weten.

 

De kosten bestaan hoofdzakelijk uit: aanschaf van de auto, veiligheidsattributen zoals veiligheids-gordel, een brandvrije overall en muts, banden, kleine losse onderdelen en een aanhanger voor transport naar de wedstrijden. Veel eenden-onderdelen zijn nog tweedehands verkrijgbaar. En mocht je onverhoopt iets niet kunnen vinden, andere rijders binnen de vereniging hebben grote voorraad onderdelen, waaruit geput kan worden.

 

De licentie van de KNAF en het lidmaatschap van de NVR en onze vereniging kosten bij elkaar ongeveer 240 EURO per jaar (aanvraagformulieren voor de KNAF en aanmelden bij de NVR via het bestuur) . Het inschrijfgeld per wedstrijddag ligt tussen de 40 en 70 euro. De afgelopen jaren is gebleken dat de meeste rijders ongeveer tussen de € 1000,- & € 1500,- per jaar besteden aan de 2CV CROSS hobby. Bij het 1e sezoen kunnen de kosten hoger liggen vanwege de aanloopkosten.

 

MEEDOEN AAN DE 2CV CROSS.
De enige manier om te ervaren hoe het is om met een 2CV op het scherpst van de snede over een circuit te gaan, is zelf deel te gaan nemen aan de 2CV CROSS. Je zult merken dat ook de 2CV CROSS een echte autosport is en dat het niet de auto, maar je eigen lef en kwaliteit en het circuit en de grenzen van de prestaties van de 2CV bepalen. Daarnaast is de 2CV CROSS een prima klasse voor de beginnende autosporters.  Als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs kan je bij de KNAF een licentie aanvragen. Hiervoor hoeft geen speciale cursus te worden gedaan.

Onderneem de volgende stappen als je mee wilt gaan doen:
  1   wordt lid van onze vereniging
  2   vraag een KNAF national rallycross licentie aan
  3   zorg voor een goede cross eend met trailer

 

MEER INFORMATIE EN/OF AANMELDEN.
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de voorzitter, hij zal bijna alle vragen kunnen beantwoorden. Verder kan hij je voor de nodige technisch adviezen in contact brengen met andere rijders in jouw directe omgeving. Ook is er soms gelegenheid een complete cross eend over te nemen. Uiteraard bespaart dit veel tijd en moeite, want het bouwen van een perfecte cross eend kost de meeste rijders veel van hun vrije tijd in de winter.

 

2CV CROSSEN AL VANAF 16 JAAR.

Vanaf het seizoen 2005 is het mogelijk om te gaan 2CV crossen wanneer je de leeftijd van 16 jaar of ouder hebt bereikt , om een licentie te kunnen halen zal op het eurocircuit een rij test worden afgenomen waarna een licentie 2CV cross kan worden aangevraagd bij de KNAF , dit gebeurt voor het nieuwe cross seizoen, meestal in februari. Heb je vragen over deze mogelijkheden neem dan contact op met de voorzitter of een van de overige bestuursleden , ook zijn er nog verschillende kant en klare crossers die te koop worden aangeboden , dus met een beetje geluk kun je op zeer korte termijn al mee crossen , de kosten voor een seizoen 2CV cross zijn erg laag (Ī 1500,- p/j excl. aanschaf) , voor de aanschaf van een goede crosser moet je denken zo tussen de  500,- en  1000,- , vaak krijg je dan nog onderdelen en banden op de koop toe , wat de kledingseisen betreft is een goedgekeurde brandvertragende overal & handschoenen , een gekeurde helm en nekband verplicht , al met al bieden wij de mogelijkheid op jonge leeftijd reeds de nodige ervaringen op te doen op autosport gebied , niet alleen rally racing maar ook op autocross en speedway banen zal worden gereden waarmee de veelzijdigheid van onze tak van sport zijn weerga niet kent.

Wil je graag wat meer weten neem dan gerust contact op met de voorzitter , hij zal u met alle plezier e.e.a kunnen en willen uitleggen.  

 voorzitter@2cvcross.nl